Redesign of Lehnin Square (Lehniner Platz)

Lehnin Square is just across from the Berlin Schaubühne (theatre) in the western section of Kurfürstendamm and has mainly been used as a car park and on Saturday as a place for a farmers' market. The 1,700 square metres of asphalt will be redesigned in a contemporary way with funds from the Senate Department for Urban Development's Berlin "Square Programme". The square will offer a place for leisure and relaxation in the residential area.

In May 2010, the Parks and Engineering Department in the district invited five landscape architecture firms to participate in a cooperative survey in order to develop recommendations for the redesigning of Lehnin Square. The tasks included the strengthening of the square's residential quality in compliance with the linear design concept for Kurfürstendamm.  Aspects such as safety in the public sphere, multi-functionality, inclusion of historical references, e.g. to the opposite Erich Mendelssohn theatre building, and a reduction in care and maintenance costs were also to be addressed.

The first winner of the workshop process was the firm Häfner / Jiménez, which persuaded the jury with its urban use concept, restrained design and reasonable use of material. "The draft largely releases the square. The positioning and design of large-dimensioned street furniture make reference to the architecture of the theatre like a quote and create a desirable tension between the square and the theatre", said the Jury. The dominant element of the square's design is a large-sized seat that makes reference to the tower of the theatre and has a water feature.

Approx. 150 interested guests took part in the planning process at a public citizen event for the collection of user ideas and for a discussion of the planning concept. You will find information about this event on 1 July 2010 in the theatre here.

The redesigning of Lehnin Square began in 2011 and the grand opening took place in the spring of 2012.